ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

0
524

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ο νόμος Κατρούγκαλου έκλεισε το μοναδικό «παράθυρο» που είχαν άνεργοι, νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα χωρίς να μπλέξουν με τα βιβλία της Εφορίας, τον ΦΠΑ, τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και το τέλος επιτηδεύματος.

Η δυνατότητα για είσπραξη ποσών 5.000 έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως με τη λεγόμενη απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης) γίνεται από δω και πέρα δώρον άδωρον, καθώς και αυτή η κατηγορία των απασχολούμενων είναι υπόχρεη καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς 26,95% όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μέλη εταιρειών.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αναφέρει ρητά ότι «για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων που εισφοροδοτούνται περιλαμβάνονται και ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης».

Ανώτατα στελέχη του ΕΦΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ επιβεβαιώνουν την υποχρέωση για καταβολή εισφοράς, τονίζοντας ότι «κι αυτοί οι απασχολούμενοι ουσιαστικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες»

Αυτό σημαίνει ότι από τα 10.000 μεικτά που εισπράττουν ετησίως ως περιστασιακό εισόδημα άνεργοι και υποαπασχολούμενοι τα 4.695 θα κάνουν «φτερά» καθώς θα παρακρατούνται για φόρους και εισφορές. Επιπλέον, η εισφορά θα επιβαρύνει μόνο τον εργαζόμενο καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή του εργοδότη. Πέντε άτομα διαφορετικών ηλικιών που αμείβονται με αυτό τον τρόπο εξομολογούνται στο «business stories» ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο εξαιτίας της νέας επιβάρυνσης.

1. Ο Γιάννης, ο οποίος κατάγεται από την Καρδίτσα και σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά με λιγοστούς πόρους, ενίσχυε το εισόδημά του δουλεύοντας σε φοροτεχνικά γραφεία με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Με την επιβάρυνση της εισφοράς και τους φόρους η καθαρή αμοιβή του στο εξής δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα.

2. Αγανακτισμένη ήταν και η Σοφία που δουλεύει ως μουσικός παραγωγός σε ραδιοφωνικό σταθμό και αμείβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης «Τόσοι συνάδελφοί μου είναι άνεργοι. Εγώ νιώθω τυχερή που έχω δύο δουλίτσες με μικρή αμοιβή», εξομολογείται, και προσθέτει: «Τώρα η καθαρή αμοιβή μου θα γίνει ακόμα μικρότερη. Αν έβγαζα περισσότερα λεφτά θα δούλευα με μπλοκάκι. Αλλά αν εισπράττεις μόνο 6.000 τον χρόνο είναι δυσβάσταχτο να επιβαρυνθείς και με το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

3. Ο Νίκος είναι άνεργος και δουλεύει ευκαιριακά κάνοντας μεταφράσεις με απόδειξη δαπάνης. «Μακάρι να έβρισκα δουλειά με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση. Πώς να ανοίξω όμως μπλοκάκι και να πληρώνω κάθε μήνα εισφορά 167 ευρώ ακόμα και αν δεν έχω έσοδα;» αναρωτιέται θυμωμένος. «Εχουν δυσκολέψει κάθε προσπάθεια που κάνουν οι άνεργοι να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί», προσθέτει.

4 .Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και τον Απόστολο που καθαρίζει τζάμια σε τράπεζα περιμένοντας να εκδοθεί η σύνταξή του, η οποία έχει καθυστερήσει δύο χρόνια: «Δεν δίνουν πια “μαύρα” οι επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών», επισημαίνει. «Η μόνη λύση ήταν να κόβω απόδειξη δαπάνης. Το 2016 εισέπραξα 3.500 ευρώ. Κάτι ήταν κι αυτό μέχρι να πάρω τα αναδρομικά της σύνταξης. Τώρα το μόνο που μένει είναι η ζητιανιά. Μόνο αυτή δεν έχει φόρο και εισφορά».

5. Αντιπροσωπευτική είναι και η περίπτωση της Αναστασίας, η οποία έχει πάρει σύνταξη ως εκπαιδευτικός και εργάζεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με απόδειξη δαπάνης.

«Ξέρω πολλούς συνταξιούχους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους μ’ αυτό τον τρόπο», σημειώνει. «Αν ο νόμος ορίζει ότι το εισόδημα από επαγγελματική δαπάνη εισφοροδοτείται, αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα μου κόψει το 60% της σύνταξής μου. Συνεπώς δεν κερδίζω τίποτα δουλεύοντας. Δεν φτάνει που μας μειώνουν συνεχώς τις συντάξεις, μας κόβουν και κάθε ευκαιρία να καλύψουμε την απώλεια».

Πηγή : www.newmoney.gr