Υποχρεωτικές e-πληρωμές και για επαγγελματίες

0
489

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την επέκταση της υποχρέωσης δαπάνης σημαντικού μέρους του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Με το μέτρο αυτό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα περιορίσουν σημαντικά την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή καθώς πλέον ένα σημαντικό μέρος από τα δηλούμενα εισοδήματα φυσικών προσώπων θα δαπανάται υποχρεωτικά με “πλαστικό χρήμα” και έτσι θα καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα.

Με βάση όσα θα ισχύουν έως το τέλος της φετινής χρονιάς υποχρεωμένοι να δαπανήσουν μέρος του εισοδήματός τους με τραπεζικό μέσο είναι μόνο οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κατοικούν σε οικισμό με περισσότερους από 500 κατοίκους ή νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους, εκτός και αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να δαπανάται με πλαστικό χρήμα είναι για 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.000 ευρώ με μέγιστο ποσό δαπάνης στο συγκεκριμένο κλιμάκιο τα 30.000 ευρώ. Όσοι δεν συγκεντρώνουν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τότε τούς επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού της δαπάνης που τους λείπει.

Με βάση όσα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για το 2020 και τα επόμενα φορολογικά έτη όλα τα φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Εφόσον δεν δαπανήσουν το απαιτούμενο ποσό με τραπεζικό μέσο τότε θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος εισοδήματος 22% επί του ποσού της δαπάνης που τους λείπει.

capital.gr