Υποχρεωτικά με …ονοματεπώνυμο όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές – Νέα νομοθεσία

0
447
Στην απαγόρευση των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας συγκεκριμένους περιορισμούς στις συναλλαγές με τα συγκεκριμένα μέσα.Η νέα ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες οι χρήστες μπορούσαν να «γεμίζουν» μέσω τερματικών που είναι εγκατεστημένα σε περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής, όπως π.χ. συμβαίνει με τα καρτοκινητά τηλέφωνα.

Οι χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων πρέπει, εδώ και χρόνια, να ταυτοποιούνται, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες.

Η νέα νομοθεσία

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2017 το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής

Στο εξής, κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ, με συλλογή των στοιχείων και εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητα των κατόχων τους.

Ενδεικτικά, η υποχρέωση αυτή αφορά τις ακόλουθες συναλλαγές φόρτωσης προπληρωμένων καρτών:

  • Μεταφορά από e-banking
  • Χρήση κάρτας πληρωμής
  • Ηλεκτρονικό πορτοφόλι
  • Ηλεκτρονικό χρήμα
  • Κουπόνι
  • Voucher

Πλέον, η χρήση μη ονομαστικοποιημένων και μη ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.

Εξόφληση λογαριασμών

Εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους Αντιπροσώπους τους.

Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν Αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα ή σε όσα δραστηριοποιηθούν νομίμως στο μέλλον.

Τα ανωτέρω έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ, χωρίς την προϋπόθεση έκδοσης άλλων διευκρινιστικών Υπουργικών Αποφάσεων, επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.

Πηγή : moneyonline.gr