Τι θα προκαλέσει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

0
626

Του Σπύρου Δημητρέλη

Και το σενάριο της θέσπισης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ έχει ρίξει στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εκτός από τη αύξηση «ενός συντελεστή» εμφανίστηκε χθες με δηλώσεις του να δηλώνει ότι «θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών. Και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω». Η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αποτελεί πάγια σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα με στόχο κατά κύριο λόγο την απλοποίηση του συστήματος αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε μόνιμη βάση.

Με την υιοθέτηση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% ή 16% θα καταργηθούν ουσιαστικά οι σημερινοί συντελεστές και συγκεκριμένα ο κανονικός συντελεστής 23%, ο μειωμένος συντελεστής 13% και ο υπερμειωμένος  6,5%. Έτσι, προϊόντα που υπάγονται σήμερα στο 23% θα υπάγονται στο 16% και  προϊόντα που υπάγονται στο 13% θα υπάγονται στο 16%. Με τις δηλώσεις του ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και με το νέο σύστημα ένας υπερμειωμένος συντελεστής, εκτός από τον ενιαίο συντελεστή, ενώ έχει αποκλείσει με επανειλημμένες δηλώσεις του το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου που απολαμβάνουν έκπτωση  30% σε όλους τους συντελεστές.

Από την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή αναμένονται οι εξής επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων:
– στην περίπτωση που καταργηθεί και ο υπερμειωμένος συντελεστής και αυξηθεί  από το 6,5% στο 15% ή 16% θα υπάρξουν αυξήσεις για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα λοιπά έντυπα και τα εισιτήρια του θεάτρου.

-με την αύξηση από το 13% στο 15% ή 16% θα υπάρξουν αυξήσεις για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα εστίασης, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τα άνθη, τις υπηρεσίες που παρέχονται από διαγνωστικά κέντρα τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό ύδρευσης, το φυσικό αέριο, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα ταξί,.

-με τη μείωση από το 23% στο 15% ή 16% θα μειωθεί ο ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες  όπως είναι οι πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, ρούχων, παπουτσιών, υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών καθαρισμού, επίπλων, τσιγάρων, ποτών.

Πηγή:www.capital.gr