Τι θα ισχύσει με αποδείξεις και αφορολόγητο

0
412

Λίγο πριν την πρεμιέρα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ακόμα παραμένει το ομιχλώδες τοπίο σχετικά με τις αποδείξεις για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου με μισθωτούς και συνταξιούχους να έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις από τις αγορές τους εδώ και δύο μήνες ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται πολλές «περικοπές».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη φορολογική δήλωση θα συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις από όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, τις μεταφορές, τις ΔΕΚΟ, ενώ για πρώτη φορά θα λαμβάνονται υπόψη και οι δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς και τα ενοίκια.

Μεταξύ των αποδείξεων που θα μετρούν στην Εφορία είναι όλες οι αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών:

Από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους, συνεργεία αυτοκινήτων κ.τ.λ.

Όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών: Από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, λαϊκές αγορές, περίπτερα.

Όλα τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, πλοία, αεροπλάνα, τρένα.

Λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Δόσεις δανείων και δόσεις ενοικίων.

Ιατρικές δαπάνες που δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Φαρμακευτική δαπάνη.

Ασφάλιστρα αυτοκινήτων, αγορά καυσίμων κ.τ.λ.

Κοινόχρηστα.

Ακόμη δεν έχει κλείσει το ύψος του ποσοστού στο εισόδημα που πρέπει να συγκεντρωθεί αλλά στις σκέψεις είναι ότι όποιος έχει εισόδημα έως 9.500 ευρώ να συγκεντρώνει το 15% σε αποδείξεις. Από 9.501 ευρώ και ως 20.000 ευρώ να συγκεντρώνει το 30% και από 20.001 ευρώ και πάνω εισόδημα να συγκεντρώνει το 40%.

Με τη συγκέντρωση των αποδείξεων μπορεί κανείς να εξασφαλίσει το αφορολόγητο ως 2.100 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ως την ψήφιση του νέου νόμου πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις είτε με πλαστικό χρήμα είτε με μετρητά.

Μετά την ψήφιση οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο αν έχουν αποκτηθεί με πλαστικό χρήμα ή e-banking.

Θα υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράζει εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς δεν θα απαιτείται αυτές να γίνονται με κάρτα. Επίσης, θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες με μετρητά όσοι έχουν γεννηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 1951.

Πηγή : www.enikonomia.gr