Τα capital controls ήδη περιόρισαν τη φοροδιαφυγή

0
471

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στοιχεία που δείχνουν ότι εκτός από τα εκατοντάδες αρνητικά, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είχε και μια… θετική παρενέργεια. Περιόρισε την παραοικονομία. Ο λόγος; Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πληρωμών με πλαστικό χρήμα και οι επιχειρήσεις, επειδή δέχτηκαν περισσότερες πληρωμές με κάρτες, έκοψαν και περισσότερες αποδείξεις στην ταμειακή μηχανή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι κλάδοι της εστίασης και των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων απέδωσαν:
– τον Αύγουστο του 2013 ΦΠΑ ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ
– τον Αύγουστο του 2014 ύψους 18 εκατ. ευρώ (παρατηρήθηκε μείωση παρά τη μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος λόγω χαλάρωσης των προληπτικών ελέγχων)
– τον Αύγουστο του 2015 ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 11 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 61%.

Η αύξηση αυτή, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι τυχαία. Παρατηρήθηκε αύξηση 61% μόλις ένα μήνα μετά την επιβολή των capital control και ενώ η οικονομία είχε επιστρέψει σε ύφεση σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο που ήταν σε ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αυξήθηκαν κατά 130% μετά την επιβολή των capital control.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ότι όλοι οι επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα κόβουν και τις αντίστοιχες αποδείξεις. Σε δημοφιλή νησιά, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν εστιατόρια και μπαρ τα οποία ενώ εισέπραξαν σημαντικά ποσά μέσω των συσκευών POS, οι σχετικές εισπράξεις δεν αντιστοιχίζονταν με έκδοση αποδείξεων από την ταμειακή.

Οι λόγοι για τους οποίους, βέβαια, αυξήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ δεν ήταν μόνο το ότι αυξήθηκε η φορολογική συμμόρφωση λόγω των capital control. Πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να εξοφλήσουν φορολογικές υποχρεώσεις μέσω ιντερνετικής τραπεζικής προκειμένου να μειώσουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις και να γλιτώσουν από πιθανό κούρεμα των καταθέσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με υποχρεωτικά (εγκατάσταση συσκευών POS παντού) αλλά και εθελοντικά μέτρα, όπως για παράδειγμα σύνδεση του αφορολόγητου με συναλλαγές μέσω καρτών.

Πηγή : www.capital.gr