Τέλος στο αφορολόγητο ακόμη και για όσους παίρνουν 1.000 ευρώ

0
449

Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όσους βγάζουν χίλια ευρώ το μήνα. Ακόμη, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, φέρνοντας νέα κλίμακα, κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων που κοστίζουν 300 εκατ. ευρώ στο κράτος με στόχο την αναδιανομή των βαρών. Ωστόσο λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, κατεβάζουν τον πήχη πιο κάτω και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο, ή και από τα μόλις 12.000 ευρώ και πάνω.

Του Θρασύβουλου Μίαρη 

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επαναφέρουν το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, στις 12.000 ευρώ.

Γι’αυτό κερδίζει έδαφος η εισήγηση να μην ισχύει κανένα αφορολόγητο για όσους βγάζουν πάνω από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, εκατομμύρια μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο! Η επιβάρυνση μπορεί να ξεπερνά τα 2.100 ευρώ τον χρόνο, που σήμερα ο απλός μισθοσυντήρητος τα γλιτώνει, σαν έκπτωση φόρου.

Ακόμη, προτείνεται ο ανώτερος συντελεστής φόρου να ιχύει τον κάθε φορολογούμενο  από το πρώτο ευρώ και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος, αντί να ισχύει ένας για κάθε κλιμάκιο του εισοδήματος στο οποίο αφορά.

Αυτό σημαίνει πως καταργούνται τα κλιμάκια εισοδήματος και ο φόρος δεν θα επιβάλλεται κλιμακωτά ανά κλιμάκιο αλλά ενιαία με τον υψηλότερο συντελεστή για το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή, σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που πλέον δηλώνουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (ή από τα 9.000 ευρώ αν δεν βγαίνει αλλιώς ο λογαριασμός) δεν θα πληρώσουν το 2016 ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδόηματος (ή θα δίνουν τα ίδια με φέτος) αλλά οι υπόλοιποι 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα επωμιστούν τα κάτι παραπάνω από 20 δισ. ευρώ συνολικά που ζητά ο προϋπολογισμός.

Ωστόσο βάση του τρίτου μνημονίου θα

– Πρέπει να οριστεί ένα αφορολόγητο ύψους τουλάχιστον 9.000 ευρώ, για να μην βρεθούν ξαφνικά να πληρώνουν φόρο όσοι βγάζουν το μήνα περίπου 1.000 ευρώ μικτά (750 “καθαρά”) και ως τώρα απαλλάσσονταν. Το βασικό επιχείρημα προς την Τρόικα είναι πως το δημόσιο δεν μπορεί να περιμένει φόρους από πολίτες που δεν έχουν.

– Το αφορολόγητο θα μπορούσε να τεθεί και στα 12.000 ευρώ (ή χίλια ευρώ καθαρά το μήνα) όμως με πολύ μεγάλη επιβάρυνση στα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω.

–  Περιορίζονται δραστικά πλέον έτσι εκείνοι που βγάζουν πάνω από πχ 30.000 ευρώ το χρόνο.

– Για όσους δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα, θα ισχύσουν πολλά κλιμάκια. Από ένα ευρώ και έως 1.000 ή 2.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο όριο που θα επιλεγεί, προτείνεται να μπει πρώτος ένας χαμηλός «εισαγωγικός» συντελεστής της τάξης του 5% ή 6%. Οι συντελεστές φόρου θα αυξάνονται, όσο ανεβαίνει κάποιος σε υψηλότερο κλιμάκιο εισοδήματος.

– Με βάση το τρίτο Μνημόνιο, οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να ενσωματώνουν και την επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που πλέον μονιμοποιείται. Επειδή όμως η έκτακτη εισφορά 1%-8% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, οι αυξήσεις στους συντελεστές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το άθροισμα του συντελεστή που ίσχυε και του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς –γιατί τότε τα υψηλά εισοδήματα θα πλήρωναν ίσως και λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα. Έτσι ο ανώτατος συντελεστής για το 2016 θα πρέπει να ξεπερνά και το 50%.

Πηγή