Τέλος οι 120 δόσεις – Και τώρα κατασχέσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

0
435
Έληξε η προθεσμία ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Περίπου 660.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν οφειλές στην εφορία ύψους 6,4 δισ. ευρώ και 410.000 ασφαλισμένοι ρύθμισαν οφειλές 4 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι δεν ρύθμισαν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για τον λογαριασμός καταθέσεων με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1250 ευρώ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό είτε για κοινό λογαριασμό. Όταν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός, τότε μόνο αυτός μπορεί να δηλωθεί ως ο “ακατάσχετος” λογαριασμός.

Η προστασία του ακατάσχετου ορίου είναι επιτακτικής ανάγκης και για έναν πρόσθετο λόγο καθότι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα, το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Ως εκ τούτου όταν δεν υπάρχουν υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα μπορεί ο φορολογούμενος να χρησιμοποιεί την χρεωστική κάρτα του για την υπαγωγή στο αφορολόγητο.

Σε περίπτωση που η Τράπεζα λοιπόν προβεί σε παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, τότε ο πολίτης μπορεί να προβεί σε σχετική καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ώστε να προστατεύσει την ακατάσχετη σύνταξη ή μισθοδοσία του.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

fpress.gr