Στον αέρα η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet!

0
655
Οι server της ΑΑΔΕ δεν «σηκώνουν» το φορτίο της άμεσης σύνδεσης και έτσι οι εκδιδόμενες αποδείξεις θα στέλνονται μετά από… ώρες.

Στον αέρα είναι η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, καθώς πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης διαπιστώνεται ότι δεν είναι τεχνικά εφικτή η υποστήριξη και η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος σε 24ωρη βάση.

Πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή των σχεδίων της ΑΑΔΕ στην προσπάθειά της για την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το taxisnet και την αυτόματη καταχώρηση των αποδείξεων στον server της εφορίας.

Ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε την αυτόματη καταχώρηση των αποδείξεων στην ηλεκτρονική μερίδα (my data) που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας στο taxis, των αποδείξεων που θα εκδίδει από τον Ιούνιο και μετά, τώρα διαπιστώνεται ότι αυτό θα γίνεται με… χρονοκαθυστέρηση.

Η καθυστέρηση αποστολής των αποδείξεων, θα είναι ανάλογη του κινδύνου φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο. Είναι προφανές ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται αυτόματη ενημέρωση και καταχώρηση στο σύστημα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο my data, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:

  1. Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερικά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών.
  2. Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
  3. Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.

Αδιάβλητο το σύστημα

Πάντως στελέχη της ΑΑΔΕ διαβεβαιώνουν ότι οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις νέου τύπου ταμειακές μηχανές, δεν θα μπορούν αλλοιωθούν, λόγω του QR Codes, που θα περιέχουν.

Ειδικότερα, τα ποσά των εσόδων τα οποία θα προκύπτουν από τις εκδιδόμενες αποδείξεις, δεν θα μπορούν εκ των υστέρων να σβηστούν ή να αλλοιωθούν τα στοιχεία τους ή το ποσό της συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι έχει εντοπιστεί ειδικό παράνομο λογισμικό το οποίο επιτρέπει το σβήσιμο της φορολογικής μνήμης των ταμειακών μηχανών. Ενώ δηλαδή το κατάστημα εκδίδει κανονικά αποδείξεις, το βράδυ πριν την έκδοση του Ζ, παρεμβαίνει το «λογισμικό» και σβήνει όσες αποδείξεις θέλει ο επιχειρηματίας.

Με τις αποδείξεις νέου τύπου, η δυνατότητα αυτή όπως και άλλες παρόμοιες δεν θα υπάρχουν.

Δηλαδή, η απόδειξη που θα εκδοθεί, με τον κωδικό QR Codes, θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρηθεί στο my data που τηρεί ο επιχειρηματίας στο Taxisnet, εντός του χρόνου που προβλέπεται και το ποσό θα προστεθεί στον ετήσιο τζίρο του, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.

sofokleusin.gr