Του Σπύρου Δημητρέλη
Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Το χρονοδιάγραμμα και οι αλλαγές που θα γίνουν στην φορολογία περιλαμβάνονται στις τελικές προτάσεις προς το μέγαρο Μαξίμου για την πρωθυπουργική ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων. Οι έως τώρα πληροφορίες από την οδό Καραγιώργη Σερβίας συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές στην φορολογία θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τον Απρίλιο ενώ η μέγιστη παρέμβαση αναμένεται μετά τον Ιούνιο με την κατάθεση μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει εκ νέου τα θέματα της φορολογίας εισοδήματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας θα γίνει στον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα πριν εκπνεύσει ο Απρίλιος. Η παρέμβαση θα αφορά στην κατάργηση του υφιστάμενου φόρου και στην αντικατάστασή του για το 2015 με έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οι πρώτες εισηγήσεις προβλέπουν αφορολόγητο όριο που μετά από μελέτη των δημοσιονομικών επιπτώσεων θα κινείται μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ ενώ για ακίνητη περιουσία υψηλότερης αξίας θα υπάρχει κλίμακα η οποία θα κορυφώνεται σε έναν υψηλό συντελεστή (π.χ 2% ή 3%) προκειμένου να προκύπτει το επιδιωκόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν και την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει τον Φεβρουάριο και για το 2015 θα πληρώσουν τον νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Φόρος εισοδήματος
Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ συγκλίνουν στο να ισχύσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος από το εισόδημα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2016 και θα φανεί από τον Ιανουάριο μέσω της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα αποτυπωθεί για ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων με τη φορολογική δήλωση του 2017. Ο άξονας πάνω στον οποίο εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση της υφιστάμενης αυτοτελούς φορολόγησης ανά πηγή εισοδήματος και η επαναφορά στη λογική της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το άθροισμα των εισοδήματος κάθε φορολογούμενου από κάθε πηγή. Στόχος είναι να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, αλλά το ακριβές ύψος του μαζί με τις επιμέρους αλλαγές αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι μετά από διαβούλευση και μελέτη των δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα έχουν οι διάφορες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, στο ΥΠΟΙΚ δεν βιάζονται για το θέμα της φορολογίας εισοδήματος καθώς εκτιμούν ότι χρόνος υπάρχει.