Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τη νέα φορολογία στα ΙΧ

0
451

Νέα φορολογία στα αυτοκίνητα ετοιμάζει από χθες το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται μπορεί να κρύβουν σειρά επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. Ποιοι όμως κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές;

Του Στάθη Βελισσαράκου 

– Τέλος μπαίνει στα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για τα νέα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας καθώς το δημόσιο χάνει χρήματα.

Σήμερα 1 στα 4 μοντέλα Ι.Χ. λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών εκπομπών ρύπων, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

– Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

– Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (Οχήματα άνω της 20ετίας) με  «τέλος περιβάλλοντος».

– Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

– Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

– Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης ώστε και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις.

Πηγή