Οι φορολογικές ειδήσεις της ημέρας (28/05/2015)

0
452
 • Σημαντική μείωση αντικειμενικών αξιών από 25% έως και 35% αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι εάν τελικά ακολουθήσει και ο νέος ΕΝΦΙΑ την πτωτική αυτή πορεία, τότε από 2,6 δισ. ευρώ που μάζεψε από τον φόρο ακινήτων πέρυσι το Κράτος, φέτος θα χάσει από 600 έως και 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα μαζέψει 1,7 έως 2 δισ. ευρώ.Σε περιοχές με τιμή ζώνης 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι μηδενικές. Σε ακριβότερες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές, οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των  αντικειμενικών αξιών.Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
 • Τα ανήλικα τέκνα είναι εξαρτώμενα μέλη των γονέων τους εφ’ όσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσόν των 3.000,00 ευρώ και εφ’ όσον συνοικούν με αυτούς. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημά τους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου άγαμου τέκνου προστίθεται στο όνομα του πατέρα του. Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομά του. Κατά τον ίδιο τρόπο δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα, το εισόδημα των ανήλικων άγαμων τέκνων που προέρχεται από ακίνητα που περιήλθαν σε αυτά από τους ανιόντες, στους οποίους είχαν μεταβιβασθεί από τους γονείς των ανήλικων τέκνων.Αναλυτικα θα τα συζητήσουμε στο στούντιο με τους φοροτεχνικούς μας.
 • Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).Τα παραπάνω δήλωσε ο υποδιοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Χριστοφορίδης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό, τόνισε ωστόσο ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής Τάσος Πετρόπουλος έδωσαν έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε, σταδιακά, να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση του οργανισμού και να μη ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές, επισήμανε ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες να ενταχθούν σε αυτή και ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι τις 2 Ιουνίου, οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία, οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% των επαγγελματιών, που παρέμεναν ανενεργοί, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αδυναμίας πληρωμής.
 • Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σημαίνει και  την έναρξη υποβολής αίτησης των φοιτητών για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 2015 ύψους 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι φοιτητές έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και αναδρομικά για την χορήγηση του επιδόματος. Οι προϋποθέσεις για το Φοιτητικό επίδομα 2015 είναι η κάτωθι:
  -Ο φοιτητής να είναι Έλληνας υπήκοος
  -Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία, λόγω των σπουδών του, σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του.- Στην πόλη όπου σπουδάζει ο φοιτητής να μην έχουν ο ίδιος ή οι γονείς του πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία
  -Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους 2014 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός
  -Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων κατοικιών της οικογένειας, αν είναι σε πόλη να μην ξεπερνούν τα (200) τ.μ.

Πηγή