Νέα εφαρμογή για άμεση πληρωμή φόρων με χρέωση κάρτας μέσω taxisnet

0
705

Τη δυνατότητα να πληρώνουν απευθείας μέσω του Taxisnet, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με τη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα, αναμένεται να έχουν οι φορολογούμενοι από τον Σεπτέμβριο. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το euro2day.gr, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη. Ωστόσο, αυτή καθυστερεί να τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεστ, με στόχο να «ανέβει» στο taxisnet τον επόμενο μήνα, όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μέσω της εφαρμογής, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν απευθείας την κάρτα τους για την πληρωμή των φόρων, παρακάμπτοντας τα τραπεζικά γκισέ, ηλεκτρονικά ή μη. Όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα, να «σπάνε» την οφειλή σε μηνιαίες δόσεις όπως μπορούν να κάνουν με τη χρήση της πιστωτικής τους μέσω της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται και η οποία μπορεί να «σπάσει» το ποσό σε εννέα ή ακόμη και σε 12 άτοκες (σ.σ. εφόσον βέβαια η δόση πληρώνεται στην… ώρα της, διαφορετικά το ετήσιο επιτόκιο ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις και το 18%) μηνιαίες δόσεις.

Αυτό που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιούν τη νέα εφαρμογή είναι πως η συναλλαγή τους θα γίνεται εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο λαθών κατά την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Οφειλής, και προφανώς χωρίς επιβάρυνση.

Μέσω της νέας εφαρμογής οι φορολογούμενοι θα μπορούν να χρεώνουν στην κάρτα τους είτε την τρέχουσα δόση είτε ολόκληρο το ποσό της όποιας φορολογικής οφειλής.

Στα πλάνα της ΑΑΔΕ, όπως έχουν καθοριστεί με το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Μεταξύ αυτών:

· Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών Εφαρμογών Κεφαλαίου: Φόρου χρηματικής δωρεάς/ γονικής παροχής, φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου κερδών από τυχερά παίγνια

· Η επέκταση της λειτουργικότητας του Taxisnet για: Έκτακτη Δήλωση Φ.Π.Α. (εμπρόθεσμη και εκπρόθεσμη) και Δήλωση Αποθεμάτων Μετάταξης.

· Η ανάπτυξη Ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων

· Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα.

· Η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων.

www.thesseconomy.gr