Δευ - Παρ 9:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

Μπλόκο από την Τρόικα στις φορολογικές δηλώσεις

Οι διαβουλεύσεις με το Κουαρτέτο τελικά θα κρατήσουν κλειστό ως τον Μάρτιο το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Παρά τους σχεδιασμούς για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από 1ης Φεβρουαρίου, και παρότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων δεν έδωσε παράταση για την υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, τελικά η έναρξη της υποβολής του Ε1 θα κρατήσει αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι τουλάχιστον να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που είναι απαραίτητες πριν την υποβολή των δηλώσεων.

Στην χειρότερη περίπτωση, αν δεν βρεθεί νωρίτερα άλλο νομοσχέδιο, οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται θα προστεθούν –με μορφή τροπολογίας πιθανότατα- στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς για την κλίμακα φόρου εισοδήματος του 2016, τους αγρότες, τα ενοίκια κλπ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ως τα μέσα Μαρτίου να μην καταστεί εφικτή η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αν και η διορία υποβολής τους τελειώνει βάσει νόμου στο τέλος Απριλίου –και αυτό επίσης μόνον με άλλο νόμο μπορεί να αλλάξει.

 

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν με νόμους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1ον) «τεχνικά» προβλήματα όπως:

-Ποιος είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας-γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει την διαδικασία ορισμού του υπόχρεους, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. Η λύση που προκρίνεται είναι να κληθούν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν και οι δύο ποιος θα είναι  ο φορολογικά «υπόχρεος/-η» για την υποβολή της δήλωσης. Μετά τη δήλωση αυτή, οι χρεώσεις ή οι επιστροφές φόρου που θα προκύπτουν από την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης θα γίνονται στο ΑΦΜ του υπόχρεου που θα επιλεγεί.

-Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για την δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε στην φόρμα δήλωσης Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό όπως τις προηγούμενες χρονιές ή αν μείνει «κλειδωμένος» και ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί απολύτως τίποτε.

2ον) φορολογικές διατάξεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα με την Τρόικα, όπως:

– Αν θα απαλλαγούν τελικώς από τα τεκμήρια οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά ή περιστασιακά εισοδήματα (πχ για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» κλπ). Η  διάταξη αυτή ίσχυσε αλλά αν δεν επικυρωθεί και φέτος από τους θεσμούς, ενδέχεται χιλιάδες φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο επί πλασματικών εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και εισηγήσεις για να ανοίξει ταχύτερα το σύστημα, να υποβληθούν κανονικά οι δηλώσεις χωρίς την απαλλαγή αυτή από τα τεκμήρια, αλλά αν προέκυπτε στην πορεία συμφωνία με τους δανειστές, να μπορούν οι φορολογούμενοι να απαλλαγούν από τον φόρο για το τεκμαρτό εισόδημα εφόσον στο μεσοδιάστημα θα ψηφιζόταν και η σχετική διάταξη.

– Να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα (στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίο) σε έως και οκτώ δόσεις ανά μήνα, με τελευταία τον Δεκέμβριο. Και αυτό το θέμα συναντά αντιστάσεις των δανειστών, εφόσον διαταράσσει και τον προγραμματισμό καταβολής των επιστροφών φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει διόγκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους.

Η ίδια καθυστέρηση αναμένεται να υπάρξει όμως και για όλα τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν με την Τρόικα, αλλά αφορούν στην καθημερινότητα των φορολογουμένων, όπως οι διατάξεις για το “πλαστικό” χρήμα, ποιές αποδείξεις πρέπει να συλλέγονται και ποιες όχι, για ποια εισοδήματα θα ισχύσουν, με ποιες κλίμακες θα υπολογιστούν (πχ έως 10-15% για χαμηλά εισοδήματα και έως 40% για εισοδήματα 25.000-40.000 ευρώ) κλπ.

Πηγή : www.parapolitika.gr