Επιστροφή ή πίστωση των επιπλέον εισφορών στον ΕΦΚΑ, μετά την εκκαθάριση επαναυπολογισμού

0
475

Δυνατότητα να πάρουν πίσω χρήματα ή να καλύψουν μελλοντικές εισφορές θα έχουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, όταν έχουν πληρώσει επιπλέον εισφορές.

Με ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείου Εργασίας τον Σεπτέμβριο θα λυθεί το θέμα των επιπλέον εισφορών στον ΕΦΚΑ, από μη μισθωτούς, που έχουν πληρωθεί μετά τον επαναυπολογισμό τους, με βάση τα εισοδήματα από τις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων του τελευταίου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι έχουν πληρώσει επιπλέον εισφορές , θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν πίσω σε χρήμα την διαφορά ,άτοκα , η να την αφήσουν σαν πίστωση για να καλύψουν μελλοντικές εισφορές.
Αυτό θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παλιότερες οφειλές στα προηγούμενα ασφαλιστικά ταμεία ή στον ΕΦΚΑ.
Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται συμψηφισμός της διαφοράς των επιπλέον εισφορών με τις υπάρχουσες οφειλές.

Έτσι, για φέτος που οι εισφορές είναι ανάλογες με τα εισοδήματα του 2015 με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 , υπολογίζεται να γίνει τέλος Οκτωβρίου, αν με βάση τα εισοδήματά τους (του 2016 για το 2017) έπρεπε να πληρώσουν μικρότερες εισφορές, για το πλεονάζον ποσό θα υπάρχουν στον ασφαλισμένο οι δυνατότητες που αναφέρονται παραπάνω.

www.asfalisinet.gr