Ενισχύεται εκτάκτως με 3,17 εκατ. ευρώ το επιτραπέζιο ροδάκινο

0
2984

Δίκαιη κατανομή των πόρων ζητούν από το ΥΠΑΑΤ οι οργανώσεις

Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, που, τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας της τεράστιας πτώσης που παρουσιάζει η τιμή του επιτραπέζιου ροδάκινου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», η Κομισιόν ενέκρινε για τη χώρα μας τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των περίπου 3,17 εκατ. ευρώ, και θα αφορά συνολικά 6.355 τόνους επιτραπέζιο ροδάκινο. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση ανέρχεται στα 0,50 ευρώ/κιλό και αναμένεται να δοθεί άμεσα στους δικαιούχους ροδακινοπαραγωγούς.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δοθεί βοήθεια στους παραγωγούς εκείνους που ουσιαστικά επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, με την ευρωπαϊκή αγορά να αποδεικνύεται αδύναμη αφενός να απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες και αφετέρου να δημιουργήσει εναλλακτικές διόδους εξαγωγών σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα, ζητήθηκε η κατανομή του ποσού να γίνει με βάση το τονάζ, όπως αυτό έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια ανά περιοχή, προκειμένου να ενισχυθούν δίκαια όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.

Το αίτημα των παραγωγών φαίνεται πως ανατρέπει τα αρχικά σχέδια του ΥΠΑΑΤ που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσανατολιστεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Πλέον, αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθεί, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία να ανταποκρίνεται στην πρόταση που κατέθεσαν ομόφωνα οι παραγωγοί.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη κοινοτική ενίσχυση αφορά τόσο την αξία της πρώτης ύλης όσο και την επεξεργασία, το κόστος συσκευασίας, μεταφοράς κ.ά. Το ζήτημα που τίθεται για άλλη μία φορά είναι πόσα χρήματα θα καταλήξουν, τελικά, στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, οι οποίοι βάλλονται πανταχόθεν, βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπέστησαν φέτος μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πηγή : ypaithros.gr