Εικόνες χάους στις Εφορίες – Το αδιαχώρητο για Ε9, ΕΝΦΙΑ, δόσεις, πινακίδες

0
860
Πολλούς φορολογούμενους έστειλε στην εφορία η «διπλή» τροποποιητική δήλωση Ε9
Βαρύς και ασήκωτος ο λογαριασμός των υποχρεώσεων που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ στις Εφορίες έχουν αρχίσει να επικρατούν οι γνώριμες εικόνες χάους που επικρατούν κάθε χρόνο τέτοιον καιρό.
Χιλιάδες φορολογούμενοι διαγκωνίζονται στις ουρές για να κλείσουν ή να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, οι οποίες εκτείνονται από τις διορθώσεις στο Ε9 και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την κατάθεση πινακίδων.
Η πλειονότητα των φορολογουμένων «στήνεται» στα γκισέ των υπαλλήλων που έχουν επιφορτισθεί με την παραλαβή των δικαιολογητικών, για τις απαλλαγές από το «χαράτσι» των ακινήτων και τα δικαιολογητικά για το Ε9 (όσοι πήραν εντολή από το .σύστημα, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για τις διορθώσεις που έκαναν). Ακολουθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (σε έως και 12 δόσεις) προκειμένου να εντάξουν παλαιότερα χρέη (μέχρι την 1η Οκτωβρίου) στην ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
Η τροποποίηση του Ε9 οδήγησε πολλούς φορολογούμενους στις εφορίες, αφού οι διορθώσεις που έκαναν στο περιουσιολόγιό τους, έβγαλαν μειωμένο ΕΦΝΙΑ τουλάχιστον κατά 300 ευρώ.
Όπως προβλέπει η νομοθεσία, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis net δεν βγάζει εκκαθαριστικό, αλλά στέλνει τους φορολογούμενους στην εφορία για τα .περαιτέρω.
Πρόκειται ουσιαστικά για τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τη μείωση του φόρου.
Δηλαδή τι ακριβώς άλλαξε στα χαρακτηριστικά των ακινήτων (τετραγωνικά κλπ), αλλά και στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Πολλούς φορολογούμενους έστειλε στην εφορία και η «διπλή» τροποποιητική δήλωση Ε9.
Σε περίπτωση 2ης τροποποιητικής δήλωσης καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριωθούν οι αλλαγές που δηλώθηκαν.
Πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι που τρέχουν για άλλες διευθετήσεις όπως: η προσκόμιση των δικαιολογητικών για να τύχουν των μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση νέων χρεών- τα οποία δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού- αλλά και η κατάθεση πινακίδων.
Φέτος ο συνολικός αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων που αναμένεται να παραδώσουν πινακίδες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 135.000, όσοι δηλαδή κατέθεσαν και πέρυσι.Πληρωμή φόρων
Παράλληλα με τις εκκρεμότητες που προαναφέρθηκαν, οι υπόχρεοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν:
*Την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις προηγούμενες τρείς μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
*Τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι φορολογούμενοι μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxis, να συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, και να εκτυπώσουν την Ταυτότητα Οφειλής με την οποία θα τα εξοφλήσουν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.
Όσοι δεν καταβάλλουν τα τέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας και:
*Τη δεύτερη δόση όσοι ρύθμισαν ληξιπρόθεσμα χρέη με το νέο καθεστώς των 72-100 δόσεων.

Συγκεντρωτικές
Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές- τιμολόγια 2013).
Σε περίπτωση μη υποβολής τα πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 1.200 ευρώ.
Οι επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015 θα πρέπει έως το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.

Πηγή