Γ.Χατζηθεοδοσίου: Ν’ απαγορευτούν οι πωλήσεις ασφαλιστηρίων μέσω τραπεζών

0
429

Ανοικτή επίθεση στο κομμάτι του Bancassurance εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Ε.Α Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην ομιλία στο «Ετήσιο Ραντεβού της Διαμεσολάβησης με θέμα : Ιδιωτική Ασφάλιση: Ταμπού & Ανάγκη», προβλέποντας ότι το 2016 θα αποχωρήσουν πολλοί διαμεσολαβητές από την αγορά πωλώντας του μερίδιο τους, λόγω εξευτελισμού του επαγγέλματος.

Αναφερόμενος, ανάμεσα στα άλλα, στο θεσμό του Bancassurance υποστήριξε ότι οι τράπεζες, εφαρμόζοντας αθέμιτες τακτικές υφαρπάζουν μερίδια από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, θέτοντας στο ακροατήριο το θέμα της απαγόρευσης της πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες.

Επισημαίνεται, ωστόσο ότι οι πωλήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων μέσω των τραπεζών (Bancassurance) είναι νόμιμες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 190/2006.

Στο αντίποδα σχετικά με το θέμα, όπως είχε γράψει σε πρόσφατο δημοσίευμα το sofokleousin.gr, H κόντρα μεταξύ του bancassurance και ασφαλιστών , οι θέσεις των τραπεζιτών, οι οποίοι με στοιχεία υποστηρίζουν ότι τράπεζες ασφαλίζουν ανασφάλιστους, μεγαλώνοντας την πίτα της ασφαλιστικής αγοράς. Το αποτέλεσμα αυτό είναι προς όφελος και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η οποία αντλεί καρπούς.

Οι τραπεζίτες παράλληλα, στηρίζοντας τα επιχειρήματα τους τονίζουν ότι τράπεζες διαθέτουν αυστηρότατους μηχανισμούς ελέγχου συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται, τα κανάλια πώλησης στην ασφαλιστική αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι τρία:

–    οι παραδοσιακές ασφαλίσεις οι οποίες δεν υποκαθίσταται και έχουν υψηλές προμήθειες

–    το σύστημα του Bancassurance / Τραπεζοασφάλειες το οποίο βοηθά κυρίως στην παροχή συγκεκριμένων ασφαλιστηρίων συμβολαίων

–    οι Direct ασφαλίσεις

Το μερίδιο του Bancassurance στην Ελλάδα το 2015 θα κλείσει περίπου στο 30% με 35%.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, Πορτογαλία το μερίδιο αυτό φτάνει το 65%

Πηγή