Βαλαβάνη: Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις των αγροτών για το 2014 με νομοθετική ρύθμιση – Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2015

0
452

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση φορολόγησης των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων των αγροτών, θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με το φορολογικό σύστημα των αγροτών.

Αναλυτικά η ερώτηση και η σχετική απάντηση στην Βουλή της Αναπληρώτριας υπουργού

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Το ερώτημά μας αφορά τις άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση και είχατε διαφωνήσει κι εσείς -εννοώ τα Κόμματα της σημερινής Κυβέρνησης.
Σας ζητάμε να καταργηθούν άμεσα, τώρα, αφού είχατε δεσμευθεί για κατάργηση της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου τα 12.000, όπως κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, στη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας -αυτά είναι λόγια δικά σας, εννοώ της Κυβέρνησης, όχι προσωπικά δικά σας- καθώς και του τέλους επιτηδεύματος, γιατί δεν αποτελεί παραγωγική, αγροτική δραστηριότητα το τέλος επιτηδεύματος.
Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναγνωρίζει ότι είναι ληστρική αυτή η φορολόγηση της αγροτιάς. Είχε δεσμευθεί για κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις. Όμως, δεν το τήρησε.
Η αγροτιά θεωρεί ότι έχει κοροϊδευθεί και από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψε σαν Κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων -δεν το έκανε- όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί υλοποιεί ό,τι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.

Η φορολογία, λοιπόν, 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου στο 55%, η ασάφεια στη φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμα και αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες είναι άδικα φορομπηχτικά, εξοντωτικά μέτρα, που οδηγούν στην καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά τη στιγμή που έχουν βαριά «χαράτσια» να πληρώσουν.
Μάλιστα, αυτά είναι εργαλεία εξόντωσής τους για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν μεγαλύτεροι, είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νέας ΚΑΠ και εξυπηρετούνται.

Εμείς τι σας ζητάμε; Το αίτημα που είχαν οι αγρότες στις μεγάλες κινητοποιήσεις για αυτό το άδικο φορολογικό, δηλαδή αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο ως 40.000 ευρώ, να το υλοποιήσετε, όπως και να καταργήσετε την προκαταβολή του 55% και να αποσαφηνίσετε ότι δεν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Ευχαριστώ.

Πηγή