Αφορολόγητο: Μόνο μέσω τραπεζών η ενημέρωση για τις e-δαπάνες

0
552

Αποκλειστικά μέσω των τραπεζών θα ενημερώνονται οι πολίτες για τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων, μέσω των οποίων θα κτίζεται το αφορολόγητο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναβάλλει την αναβάθμιση του Taxis, που θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις ηλεκτρονικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει.

Με αυτό το δεδομένο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν χρήση των συστημάτων των τραπεζών για να ελέγξουν πόσες δαπάνες έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό τρόπο και πόσες τους λείπουν για να εξασφαλίσουν το μέγιστο της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται.

Η ενημέρωση από τις τράπεζες

Ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις υπηρεσίες ενημέρωσης που θα προσφέρουν οι τράπεζες πήραμε αυτήν την εβδομάδα με την αναβάθμιση του mobile banking της Eurobank.

 Στην αναβαθμισμένη εφαρμογή της τράπεζας, η οποία είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές, παρέχεται ο «Υπολογιστής Αφορολογήτου»

Σε ειδική ενότητα ο χρήσης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις συναλλαγές που έκανε και οι οποίες μετρούν για το κτίσιμο του αφορολόγητου.

Οι δαπάνες καταγράφοντας ανά κατηγορία / κλάδο ή ανά επιχείρηση.

Με τον τρόπο αυτό εύκολα ο χρήστης μπορεί να δει πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη για να γλυτώσει το πέναλντι που προβλέπει ο νόμος.

Εν αναμονή λοιπόν και των αναβαθμίσεων των εφαρμογών των  υπόλοιπων τραπεζών.

Τα όρια δαπανών

Τα ελάχιστα όρια δαπανών για το κτίσιμο του αφορολόγητου, ως ποσοστό επί του ετήσιου εισοδήματος, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για εισόδημα έως και 10.000 ευρώ: 10%
  • Για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ: 15%
  • Για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω: 20% με πλαφόν τα 30.000 ευρώ

Οι αποδεκτές πληρωμές

Αναλυτικότερα, στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

– Ομάδα 1 Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

– Ομάδα 2 Αλκοολούχα ποτά και  καπνός.

– Ομάδα 3 Ένδυση και υπόδηση.

– Ομάδα 4 Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων.

– Ομάδα 5 Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

– Ομάδα 7 Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.

– Ομάδα 8 Επικοινωνίες.

-Ομάδα 9 Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

– Ομάδα 10 Εκπαίδευση.

– Ομάδα 11 Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

– Ομάδα 12 Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Τι δεν μετρά

Εκτός από τα ενοίκια, δεν συμπεριλαμβάνεται η Ομάδα 6 (Υγεία), καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη του Ν. 4446/2016. Δείτε εδώ αναλυτικά

Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες.

Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Το πέναλτι

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν σε «ηλεκτρονικές» αποδείξεις τα παραπάνω ποσοστά, θα πληρώνουν πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν συνέλλεξαν.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγει αποδείξεις 3.750 ευρώ, τις οποίες να έχει πληρώσει με την κάρτα.

Αν συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ, θα πληρώνει επιπλέον φόρο 165 ευρώ (750×22%) , υπό τη μορφή προστίμου.

Τα αφορολόγητα όρια

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου, μισθωτού, συνταξιούχου ή αγρότη.

Συγκεκριμένα:

  • 8.636 ευρώ για άγαμους – έγγαμους χωρίς παιδιά: έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ
  • 8.864 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί: έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ
  • 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά: έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ
  • 9.545 ευρώ για έγγαμους με τρία παιδιά και άνω: έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ

Πηγή : moneyonline.gr