Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Αφορολόγητο: Αλλάζει ο τρόπος που θα «χτίζεται» – Στο κάδρο οι ηλεκτρονικές...

Αφορολόγητο: Αλλάζει ο τρόπος που θα «χτίζεται» – Στο κάδρο οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

0
507

Με κύριο στόχο της κυβέρνησης την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέους τρόπους για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2020 για να «χτιστεί» το αφορολόγητο θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις μέσω συναλλαγών με κάρτες ή μέσω e-banking. Μέλη του οικονομικού επιτελείου εξετάζοντας τις φορολογικές δηλώσεις διαπίστωσαν πως περισσότεροι από το 80% των φορολογουμένων είχαν δηλώσει παραπάνω αποδείξεις από όσες είχαν υποχρέωση.

Αυτό οδηγεί, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ετησίως.

Οι εν λόγω πληροφορίες αποτελούν μόνο σκέψεις του οικονομικού επιτελείου καθώς δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα συζητήσει τις αλλαγές στο αφορολόγητο με κλιμάκια της Τρόικα ενώ σκοπός είναι να ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Τα ποσοστά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι, θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα.

– 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, από 10% σήμερα

– 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, από 15% σήμερα

– 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, από 20% σήμερα.

Σημειώνεται πως με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι που δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσό μέσω των αποδείξεων, φορολογούνται με 22%.

dikaiologitika.gr