Ανασφάλιστα: Σχεδόν έτοιμη η νέα “σωστή” λίστα

0
656

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Θέμα ημερών – σε κάθε περίπτωση εντός του Σεπτεμβρίου – είναι σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η ολοκλήρωση του νέου, τρίτου κατά σειρά, ελέγχου για εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Η  Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντατικοποιεί τις διασταυρώσεις και ενέργειες για τον εντοπισμό των οχημάτων που παραμένουν ανασφάλιστα προκειμένου να δημιουργήσει ασφαλές αρχείοβάσει του οποίου θα δημιουργηθεί άμεσα το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία από τη δεύτερη αλλά άτυπη διασταύρωση, ο αριθμός των ανασφάλιστων ανέρχεται περίπου σε 475.000 οχήματα, έναντι 1,1 εκατ. οχημάτων που περιείχε η πρώτη λανθασμένη «λίστα».

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι και να γεμίσουν κάπως τα δημόσια ταμεία, καθώς τα στοιχεία του Ιουλίου έδειξαν ότι η υστέρηση δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα, αλλά οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στα υψηλά φορολογικά βάρη. Όπως ήταν προφανώς αναμενόμενο, σχεδόν το σύνολο των νέων φορολογικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν από τις αρχές του χρόνου δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς από όλες τις πλευρές καταφτάνουν μηνύματα ότι οι νέοι φόροι έχουν οδηγήσει είτε σε μείωση δηλωθέντων εισοδημάτων, είτε σε περιορισμό της κατανάλωσης, τουλάχιστον της «φανερής».

Υπενθυμίζεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα – παράβολα σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες.

Οι έλεγχοι προβλέπονται να επαναλαμβάνονται περιοδικά, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι ότι  δεν υφίσταται αναδρομική ασφαλιστική κάλυψη. δηλαδή εάν ένα νέο συμβόλαιο ή ένα ανανεωτήριο έχει ημερομηνία έναρξης την 01/10, θα πρέπει να πληρωθεί-εκδοθεί μέχρι και την 01/10 το αργότερο, εάν εκδοθεί στις  02/10 και πραγματοποιηθεί έλεγχος την συγκεκριμένη ημερομηνία, το όχημα θα εμφανιστεί ανασφάλιστο.

Τροπολογία

Παράλληλα, προ ολίγων ημερών ψηφίστηκε στη Βουλή και μία τροπολογία, που αφορά τη δήλωση κατεστραμμένων οχημάτων προ του 2004. Παλαιότερα διάταγμα προέβλεπε ότι η διαδικασία δήλωσης κατεστραμμένων οχημάτων θα έπρεπε να πραγματοποιείται μέσα από μια εταιρεία ανακύκλωσης. Πλέον, ιδιοκτήτες οχημάτων προ 2004, σύμφωνα με την τροπολογία, θα έχουν τη δυνατότητα με εύκολο τρόπο, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης στις Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών, να δηλώνουν τα κατεστραμμένα οχήματά τους, με στόχο να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις άδικων προστίμων, που απέρρεαν από την μη δήλωση των εν λόγω οχημάτων

Έτσι θα απαλλαγούν οι πολίτες από μία ταλαιπωρία που, χωρίς λόγο, υφίσταντο. Παράλληλα, η τροπολογία φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα να εκκαθαριστούν οι σχετικοί κατάλογοι των αρμοδίων υπηρεσιών.

UNDERWRITTER.GR