ΑΑΔΕ: Νέο κύμα αποσυμφόρησης των εφοριών

0
469

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα νέο κύμα αποσυμφόρησης των εφοριών και συγκεκριμένα των τμημάτων Μητρώου και οχημάτων των φορολογούμενων ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένες συναλλαγές που αναγκάζουν τους φορολογούμενους να πραγματοποιούν άσκοπες επισκέψεις στις εφορίες. Επισκέψεις οι οποίες κοστίζουν σε χρόνο και ταλαιπωρία στους φορολογούμενους και την ίδια ώρα στερούν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι υποχρεωτική η επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία για τις εξής συναλλαγές και γνωστοποιήσεις:
-έγγαμη σχέση
-σύναψη συμφώνου συμβίωσης
-διαζύγιο
-διάσταση συζύγων
-αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας
-αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας
-κλοπή οχήματος
-καταστροφή οχήματος
-απόσυρση οχήματος.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω συναλλαγές που αφορούν στα οχήματα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δυο χρόνια τεράστιο πρόβλημα κατά την προσπάθεια διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων ΙΧ.

Συγκεκριμένα στα αρχεία των εφοριών εμφανίζονταν να βρίσκονται σε κίνηση και να είναι ανασφάλιστα οχήματα τα οποία είχαν αποσυρθεί, κλαπεί ή καταστραφεί πριν από πολλά χρόνια.

Η άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ για όλες τις παραπάνω μεταβολές αναμένεται να γίνει μέσω της διασύνδεσης των εφοριών με τα αντίστοιχα αρχεία των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα με το αρχείο των κλεμμένων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας ή των αποσυρθέντων οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών.

Η εφορία στον πολίτη
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, αρχικά τουλάχιστον σε πιλοτική βάση, την αντιστροφή της διαδικασίας ενημέρωσης των φορολογούμενων για ζητήματα που τους αφορούν. Ενώ μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι πηγαίνουν στις εφορίες προκειμένου να λύσουν κάποια απορία τους, σχεδιάζεται πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει την επίσκεψη στελέχους της εφορίας σε φορολογούμενο ο οποίος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί έναρξη δραστηριότητας.

Κατά την επίσκεψη θα δίνονται οδηγίες και συμβουλές στον φορολογούμενο για τα δικαιώματα (π.χ. έκπτωση επαγγελματικών δαπανών) και τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μετά την υποβολή έναρξης δραστηριότητας μέσω διαδικτύου ο επαγγελματίας δέχεται την επίσκεψη εφοριακών στην επαγγελματική του εγκατάσταση όπου διαπιστώνουν την ύπαρξή της (παλαιότερα γινόταν και στην Ελλάδα η λεγόμενη αυτοψία) και τον ενημερώνουν για τα φορολογικά του ζητήματα.

capital.gr