Έφοδος της ΑΑΔΕ σε χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς

0
617

Από “κόσκινο” εμβάσματα Ελλήνων σε πάνω από 70 χώρες και φορολογικούς παραδείσους, με στόχο τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος.

Εαρινή επίθεση με μαζικούς ελέγχους σε χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε πάνω από 70 χώρες και φορολογικούς παραδείσους εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα, καθώς τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι συγκεκριμένες χώρες επεξεργάζονται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σύντομα αρχίζει η αποστολή των ειδοποιητηρίων ελέγχου.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 βρίσκονται στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ τα στοιχεία που απέστειλαν τα άλλα κράτη τα οποία συνεργάζονται στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν σε:

– Ύψος καταθέσεων.

– Ύψος επενδύσεων σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

– Τόκους

– Μερίσματα

– Έσοδα από ορισμένα ασφαλιστικά προϊόντα

– Έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων

– Ενοίκια

– Λοιπά έσοδα που προκύπτουν από παθητικά εισοδήματα

– Υπόλοιπα λογαριασμών αρχής και τέλους έτους

Στόχος της ΑΑΔΕ, αλλά και της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων Ελλήνων φορολογουμένων, η απόκρυψη κερδών, αλλά και τυχόν ύπαρξη στους λογαριασμούς τους κεφαλαίων με ύποπτη προέλευση.

Στην περίπτωση που εντοπιστεί ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα ή φαντάζει ύποπτο στους ελεγκτές, θα ελέγχεται όλη η διαδρομή του, προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευσή του.

Αξίζει να σημειωθούν δύο σημαντικοί παράμετροι:

Η πρώτη αφορά στο ότι μέσα στα εμβάσματα αναζητούνται κατά προτεραιότητα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis.

Η δεύτερη αφορά στην ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων δεδομένου, ότι στον ελεγκτικό μηχανισμό ασκείται πίεση από την παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων, στην πενταετία, εάν πρόκειται για υποθέσεις χωρίς «συμπληρωματικά στοιχεία» και στην δεκαετία εάν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία, όπως είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών

Πρόκειται για το σύστημα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών (CRS) αφορά καταθέσεις άνω των 250.000 ευρώ. Είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ της χώρας προέλευσης εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων και της χώρας της φορολογικής κατοικίας.

Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και, αν όχι, μέσω αυτοπιστοποίησης.

Ο κατάλογος των χωρών με τις οποίες ξεκίνησε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, για τις κινήσεις των λογαριασμών που έγιναν το 2016, αλλά και πλέον η ροή πληροφόρησης θα είναι σε μόνιμη βάση είναι οι ακόλουθες: Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκ και Κάικος.

Επίσης, εντός του 2018 θα τεθεί σε ισχύ και αναμένεται αμφίδρομη παροχή πληροφοριών για επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και αντίστροφα, για επενδύσεις ξένων υποκόων στην Ελλάδα είναι:

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Γκάνα, Γρενάδα, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Ναουρού, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Πακιστάν, Ρωσία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σινγκαπούρη, Άγιος Μαρτίνος, Τουρκία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουρουγουάη.

Με την Αλβανία η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία αρμοδίων αρχών με πρώτη την ανταλλαγή πληροφοριών μετά από το 2018.

sofokleusin.gr